Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLC F‑CELL

24.10.2017

Tvrtka Mercedes-Benz na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu predstavila je modele predprodukcijske izvedbe novog vozila Mercedes-Benz GLC F‑CELL kao sljedeću prekretnicu na putu prema vožnji bez štetnih emisija.
Najnoviji električni model iz obitelji Mercedes-Benz, s tehnološkom oznakom EQ Power, udvostručuje upotrebu električne energije u prvom na svijetu vozilu koje predstavlja kombinaciju gorive ćelije i baterije u obliku hibridnog plug-in vozila: osim pogona na vodik, kompletno električna izvedba popularnog SUV vozila imat će i električni pogon.
Pametno međudjelovanje baterije i gorive ćelije zajedno s kratkim vremenom punjenja učinit će model GLC F‑CELL vrlo praktičnim za svakodnevni život, a ujedno i prikladnim za dulje vožnje. Predprodukcijska izvedba s 4,4 kg vodika u vozila stvara dovoljno snage za doseg od 437* km prema ciklusu NEDC. Vozači modela F-CELL imat će na raspolaganju i doseg do 49 km prema ciklusu NEDC zahvaljujući velikoj litij-ionskoj bateriji. Snaga od 147 kW jamči dinamičke karakteristike i užitak u vožnji uz nultu emisiju. Otkrivanjem predprodukcijskih vozila Mercedes-Benz GLC F‑CELL tvrtka Daimler poduzima novi važan korak koji je dio njene sustavne prakse „CASE”.
Tehnologija gorive ćelije ključni je element strategije pogonskog sklopa tvrtke Daimler. Pod oznakom marke EQ, tvrtka ujedinjuje svoje znanje o pametnoj električnoj pokretljivosti pružajući sveobuhvatni ekološki prihvatljiv sustav električne pokretljivosti proizvoda, usluga, tehnologija i inovacija. Zato je EQ ključni dio tvrtkine strategije mobilnosti za budućnost koja je u Daimleru poznata pod nazivom „CASE”. Ta četiri slova označavaju buduće strateške stupove umrežavanja (Connected – povezani), autonomne vožnje (Autonomous – samostalni), prilagodljive upotrebe (Shared & Services – dijeljenje i usluge) i električnih pogonskih sustava (Elekctric – električni) koji se u tvrtki i dalje sustavno razvijaju i pametno kombiniraju. 
Tvrtka Daimler namjerava, od sada do 2022., predstaviti 10 električnih vozila s baterijskim pogonom među kojima GLC F-CELL predstavlja važnu prekretnicu.